SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

May 11, 2020

Coveted Issuu

In the sprawling sights of Jubilee Hills, India lies a private residence evolved from the creative minds of architectural firm NA Architects. The interior design project was conceived as a gallery‐typed space, which involved not only creating clear open areas but also inviting the light in, particularly from above. NR House became to be the perfect marriage for Boca do Lobo statement-furniture. CovetED is here to present you this amazing projects, that combines sustainable design with luxury furniture. 

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

“We being architects the main goal was to achieve sustainability with luxury. We wanted to change the concept of sustainability being simple and rustic. We wanted to show the world that sustainable homes can be luxurious. Being our own home, we wanted to experiment with the concept of our home.”NA Architects, about NR House, which is the home of Niroop and Rupana Reddy, the architect and interior designer respectively, behind this private residence.

 

 

An organic palette, semi-precious and natural stone accents, sprawling water features and design embedded structured ceilings are the highlight features of this luxury and sustainable residence.  Carefully placed clerestory windows wash the interior with natural light and provide framed glimpses of the canopy of pines on the slopes above the property, which also helped determine the section of the undulating ceiling.

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

The house keeps the constant need for an unfettered flow of light and air, adequate cross-ventilation and views from each of the rooms to the surrounding greenery.

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

NA Architects first objective was to try to maximize the perception of space and the company managed to guarantee that by creating generous outdoor covered spaces, which make it feel as if the interiors spill outwards.

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

The interior finishes contrast raw, expressive concrete on the soffit. The natural materiality emphasizes the architecture as an extension of the landscape, while the Micheal Angelo marble towards the back of the living area accentuates the illusion of depth, further enhancing the sense of space.

 

FORMAL LIVING/ LIVING/ DINING

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

A 20 feet high main door is the focal point of this interior design project and marks the entry of the house. The imposing entrance door is sided with 20 feet single glass opening and Monolithic stone‐clad wall that adds a singular statement design to the experience of entering into the private residence.

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

The living room is the extension of the formal living with a rustic stone cladding wall forms the backdrop of the sofa and the wave centre table, from Boca do Lobo. The fireplace is integrated into the tv unit and the steps leading to the central stairs lobby are pieces of boulders which were cut and articulated to the desired shape are the focal point. From the living room and stairs lobby, the lap pool is connected with the entire outdoor area. The lap pool happens to be in the background of the entire length of the ground floor allowing this connection between all spaces.

 

Console Tables Boca do Lobo

 

HERITAGE
DINING TABLE

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

GET THE LOOK

 

The dining area opens up towards the east garden and the dining wash is tucked into a glass opening for an uncluttered pool view. Heritage Dining Table, by the Portuguese brand Boca do Lobo, is the main character of the space allowing the meaning of ‘gallery‐typed space’.

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

The ground floor also houses two guest bedrooms. This entire floor is designed to facilitate convenient entertainment both indoors and outdoors and is furnished to enjoy panoramic views of the forest like plantation and the pool deck area.

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

 

Sporting some of the world’s most opulent design brands, such as Roberto Cavalli, Trussardi, Giorgetti and of course Boca do Lobo, the architectural firm perfectly showcases their vision of never compromising interior design.

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

 

It’s no wonder that the main reference point of the house is the hallway in the middle of the house, with all rooms extending from it. The orientation of the rooms in the house is all based on the best garden views.

 

FIRST FLOOR

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

The first floor houses the master suites and children rooms. The graffiti wall covering as bed backdrop in the master bedroom and the large private garden terrace reinforce the use and function of each space inside and out.

 

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

The master suite opens up into a terrace with views of the city in the southwestern direction and a private garden with an outdoor jacuzzi. Sons room is a room within a room with lounge and study space on the lower level and sleeping area with a toilet on the upper level. The daughter’s room is of modern classical white theme adorned with handmade porcelain flowers from Villari brand.  The result is a cleaver and sophisticated hierarchy of spaces, each room situated to take full advantage of indoor-outdoor living.

 

Luxury Safes GIF Boca do Lobo

 

SEMI BASEMENT

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

Home theatre and bar are housed on this floor. A 1920 old Lambretta scooter has been restored to original Italian colours and used as bar counter is the focal point of the bar. High‐quality imported European furnishings and finishes introduce a sense of understated luxury with a contemporary take on pared‐back mid‐century design. The terraces have organic vegetation and solar panels which generate electricity to the house.

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

 

The pool, which cascades down an incline linking a martini seating area with the main swimming pool together with the clean lines of the side wings, accentuates the lines of perspective, exaggerating the length of the property, leading the eye to the horizon and further contributing to the illusion of space.

 

SUSTAINABILITY MEETS LUXURY IN THIS SPRAWLING RESIDENCE

Versailles Sofa


 

Boca do Lobo seeks to encourage and represent the most authentic handcrafting techniques around the world by understanding and interpreting the past, through technology and contemporary design. We dare to design artistic products and accurately handcrafted pieces with years of legacy.

 


See also:

BOCA DO LOBO CELEBRATES 15YEAR ANNIVERSARY WITH A VIRTUAL ODYSSEY

BOCA DO LOBO’S MOST IMPRESSIVE DESIGN PROJECTS


♦ Be inspired by Sustainability Projects and Follow our Youtube Channel 

 

 


 

BB_Book2020