A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects

Residential Project A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects eh view collection 750

A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects ⇒ CovetED Magazine knows that one of the most respected design inspirations is interior design projects already completed and with the signature of renowned interior designers. Bearing that in mind, we peeked inside this original weatherboard cottage in a remote bay on Bruny Island in Tasmania that promises to surprise you every single inch.

 


⇒ Subscribe to our Newsletter and be up-to-date with CovetED Magazine 


 

The 320-square-metre cottage dates back to the 1840s when it was built by its namesake, Captain Kelly – a harbourmaster who was noted for his voyage around Tasmania in a whaleboat and for being the first Australian to enter the Antarctic Circle in 1832. John Wardle Architects has restored the dilapidated Georgian dwelling to its original condition, while also adding contemporary interventions to the interiors to bring them up to date. The finished result earned the firm a place on the shortlist in the House interior category of 2018 Dezeen Awards.

A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects ➤ #covetedmagazine #interiordesign #homedecor #luxuryinteriors #residentialproject ➤ www.covetedition.com ➤ @covetedmagazine @bocadolobo @delightfulll @brabbu @essentialhomeeu @circudesign @mvalentinabath @luxxu @covethouse_ @rug_society @pullcast_jewelryhardware @bybrabbucontract Residential Project A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects 1

Considering that the original cottage was deteriorating due to its age and its harsh environment, part of the work involved the removal of all the previous non-original works, to respectfully return the cottage to its original form.

By tracking through libraries, original diaries, and detailed logbooks, the architects discovered that the various ship hands of Captain Kelly may have built the house during the whaling off-season for Kelly and his daughter to live in.

The original cottage consisted of two structures – one containing bedrooms and the other a kitchen, surrounded by a wide verandah.

A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects ➤ #covetedmagazine #interiordesign #homedecor #luxuryinteriors #residentialproject ➤ www.covetedition.com ➤ @covetedmagazine @bocadolobo @delightfulll @brabbu @essentialhomeeu @circudesign @mvalentinabath @luxxu @covethouse_ @rug_society @pullcast_jewelryhardware @bybrabbucontract Residential Project A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects 4

The architects inserted a number of contemporary interventions within the heritage structure to make the building suitable for modern day living.

A new living area, which has been placed between the existing kitchen and bedroom structures, is filled with built-in and custom-made loose furniture including a writing desk and coffee table designed from materials left over at the end of construction.

A full-length window seat with flat cushions upholstered in fabrics from Portugal has views to the bay. The curtains were purchased in Kolkata, the tiles in Tokoname in Japan and the light fittings from Milan.

A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects ➤ #covetedmagazine #interiordesign #homedecor #luxuryinteriors #residentialproject ➤ www.covetedition.com ➤ @covetedmagazine @bocadolobo @delightfulll @brabbu @essentialhomeeu @circudesign @mvalentinabath @luxxu @covethouse_ @rug_society @pullcast_jewelryhardware @bybrabbucontract Residential Project A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects 5

The original layered soffit and exposed ceiling rafters on the cottage’s verandah have been continued into the new entry and living spaces to create continuity between the old and new structures. The cottage’s original kitchen was restored with its 1960s profile weatherboards removed and original profiled boards fabricated and installed externally. Evidence of an old bread oven prompted the architects to create a new brick oven and cast iron facing incorporated into the masonry wall.

A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects ➤ #covetedmagazine #interiordesign #homedecor #luxuryinteriors #residentialproject ➤ www.covetedition.com ➤ @covetedmagazine @bocadolobo @delightfulll @brabbu @essentialhomeeu @circudesign @mvalentinabath @luxxu @covethouse_ @rug_society @pullcast_jewelryhardware @bybrabbucontract Residential Project A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects 7

A sheltered north-facing courtyard built around existing 100-year-old walnut and mulberry trees has been inserted into the leeward side of the cottage while the chimney, which had long since been removed, has been reinstated in its original position. Made of white ghost bricks, the architects said that the new replica chimney “helps to define and warm the courtyard space”.

The cottage’s original kitchen was restored with its 1960s profile weatherboards removed and original profiled boards fabricated and installed externally. Evidence of an old bread oven prompted the architects to create a new brick oven and cast iron facing incorporated into the masonry wall.

A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects ➤ #covetedmagazine #interiordesign #homedecor #luxuryinteriors #residentialproject ➤ www.covetedition.com ➤ @covetedmagazine @bocadolobo @delightfulll @brabbu @essentialhomeeu @circudesign @mvalentinabath @luxxu @covethouse_ @rug_society @pullcast_jewelryhardware @bybrabbucontract Residential Project A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects 2

A sheltered north-facing courtyard built around existing 100-year-old walnut and mulberry trees has been inserted into the leeward side of the cottage while the chimney, which had long since been removed, has been reinstated in its original position. Made of white ghost bricks, the architects said that the new replica chimney “helps to define and warm the courtyard space”.

A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects ➤ #covetedmagazine #interiordesign #homedecor #luxuryinteriors #residentialproject ➤ www.covetedition.com ➤ @covetedmagazine @bocadolobo @delightfulll @brabbu @essentialhomeeu @circudesign @mvalentinabath @luxxu @covethouse_ @rug_society @pullcast_jewelryhardware @bybrabbucontract Residential Project A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects 3

The cottage’s original kitchen was restored with its 1960s profile weatherboards removed and original profiled boards fabricated and installed externally. Evidence of an old bread oven prompted the architects to create a new brick oven and cast iron facing incorporated into the masonry wall.

A sheltered north-facing courtyard built around existing 100-year-old walnut and mulberry trees has been inserted into the leeward side of the cottage while the chimney, which had long since been removed, has been reinstated in its original position. Made of white ghost bricks, the architects said that the new replica chimney “helps to define and warm the courtyard space”.

A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects ➤ #covetedmagazine #interiordesign #homedecor #luxuryinteriors #residentialproject ➤ www.covetedition.com ➤ @covetedmagazine @bocadolobo @delightfulll @brabbu @essentialhomeeu @circudesign @mvalentinabath @luxxu @covethouse_ @rug_society @pullcast_jewelryhardware @bybrabbucontract Residential Project A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects 5

In addition to the new structures, the restoration process involved the removal of many layers of paint that led to the discovery of the original colours. These have been revealed in parts and provided inspiration in other areas of the house.

Yellowing newspaper clippings found under paint are also on show. Meanwhile old construction techniques that were uncovered have been incorporated into the cottage’s new works where possible.

 


See Also:

A KIEV APARTMENT FOLLOWS MINIMALIST SCANDINAVIAN DESIGN TRENDS

INSIDE THE EXQUISITE MONDRIAN DOHA HOTEL DECORATED BY MARCEL WANDERS


 

♦  CALL FOR ENTRIES  ♦

 


 

♦♦ Feel free to share your thoughts in this article and come celebrate design with us! For more trends and information follow and subscribe to CovetED Magazine! Follow us on our social networks: Facebook Twitter Instagram Pinterest Google plus | Linked In ♦♦

 

Residential Project A Residential Project Restored By Australian John Wardle Architects Covet Edition Magazine 11th Edition

 

Source: Dezeen

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *